• +316 37 37 37 83
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Wat is Airsoft

Airsoft is een schietsport, bestaande uit drie disciplines. Bij de airsoftsport wordt gebruikt gemaakt van airsoftapparaten (afgekort, AA's), die biologisch afbreekbare balletjes (BB's) afschieten.

Disciplines

Er zijn 3 disciplines die u op dit moment in Nederland kunt beoefenen

Re-enactment


Binnen de airsoftsport is re-enactment een veel beoefende discipline. De term re-enactment ofwel het naspelen van voornamelijk militaire (historische) gebeurtenissen is bij u wellicht bekend. Binnen de airsoftsport wordt hier een wedstrijdelement aan toegevoegd, zodat er een duidelijke winnaar en verliezer uitkomt. Zo kan een historische gebeurtenis een andere uitkomst krijgen. Het voegt een extra dimensie toe aan de vraag: hoe zou het geweest zijn als...?

Parcours (IAPS)


Parcoursschieten of IAPS (International Airsoft Practical Shooting) is een dynamische airsoft discipline waarbij in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk punten gehaald moeten worden door speciale doelen te raken. De doelen, die aan strikte voorwaarden voldoen, kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden in zogenoemde 'stages'. De sportschutters leggen deze stages zo snel mogelijk af en proberen daarbij een zo hoog mogelijke score te halen. Meerdere, verschillende stages vormen samen een wedstrijd.

Kaartschieten


Kaartschieten daagt u uit om zeer accuraat te schieten op een kaart. Deze kaart is op verschillende afstanden van de sportbeoefenaar geplaatst. Het schieten gebeurt vanuit een statische positie. Bij kaartschieten is er geen tijdslimiet zoals bij parcours. 
Een wedstrijd bestaat uit meerdere ronden en per ronde worden er vijf schoten geplaatst per deelnemer. Aan het eind worden alle geraakte punten bij elkaar opgeteld en daaruit volgt een score.

Wetgeving

Zoals bij veel sporten, geldt ook voor airsoft de nodige wetgeving. Alle bij de NABV aangesloten airsoftsport beoefenaars hanteren deze regels en zien er streng op toe dat deze nageleefd worden.
Via de website van de NABV kunt u accurate informatie vinden over de exacte wetgeving. U kunt deze vinden via onderstaande link.

NABV Website over wetgeving

Veiligheid

Bij de airsoftsport staat veiligheid centraal. Bij gebruik van een goede bril en standaarduitrusting is airsoft zelfs veiliger dan veel andere sporten in Nederland. 

SkirmWorld.nl zal altijd voor elk evenement duidelijke instructies en uitleg geven.

Airsoft Apparaten

Airsoftapparaten zijn er in veel verschillende soorten. In veel gevallen zijn de ontwerpen gebaseerd op bestaande wapens van vroeger en nu. Daarnaast is er onderscheid in de technische werking.

Apparaten op gas

Bij dit soort apparaten kan er semi-automatisch of automatisch worden geschoten. Echter niet alle airsoftapparaten op gas zijn automatisch. Ook zijn er zogenaamde blow-backmodellen (GBB), die een achterwaartse druk geven waardoor het lijkt of u een echt wapen afvuurt. De meeste gasreplica’s moeten worden bijgevuld na ongeveer 60 schoten.

Electrische Apparaten (AEG)

Deze apparaten gebruiken een batterij die u zelf kunt opladen. Een kleine elektromotor drijft een vernuftig mechanisme aan waardoor er intern luchtdruk opbouwt, welke vrij komt bij het overhalen van de trekker. De hoeveelheid schoten die u kunt lossen met één batterij is veel hoger dan met gas en verschilt per batterij

Spring Guns 

Dit is een airsoftapparaat dat elke keer voor ieder schot eerst handmatig moet worden overgehaald. Bij het overhalen van het apparaat spant een veer. Als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker, veroorzaakt de veer luchtdruk die de BB (het biologisch afbreekbaar projectiel) uit de loop van apparaat blaast.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Geschiedenis van Airsoft

HET BEGIN

De airsoftsport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het produceren van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. De voornaamste reden was om een nieuwe doelgroep te bereiken. Dit type werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg op dat moment niet aan in de Verenigde Staten.
Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze luchtdrukgeweren gewekt, omdat het in dit land per wet verboden is om privé een vuurwapen in bezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een collectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische kopieën van (vuur)wapens. De Soft Air- of Airsoftapparaten waren geboren.

TECHNISCHE ONTWIKKELING

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren '80 ontwikkelden zich de door gas aangedreven airsoftapparaten.
Een elektrische motor zorgt

...

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de NABV. Uiteraard kunt u ook het contact formulier op deze pagina gebruiken voor meer informatie.
© 2019 SkirmWorld.nl. All Rights Reserved. Powered by RVO-net.nl